Otomatik şanzıman motorlarına sahip modern araçlar, motoru başlatma ve kontrol etme kolaylığı nedeniyle giderek daha popülerdir.
Direksiyon simidinin sağ tarafındaki başlangıç düğmesinin sadece bir dokunuşuyla, aracınız yolculuğa başlamaya hazırdır.
Bununla birlikte, bu sürüm diğer modellerden farklıdır, tipik olarak otomatik dişli kaydırmasında artı ve eksi .
Bu aracı ilk kez sürüyorsanız, makalemiz hızınızı en verimli kontrol etmenin anahtarını verecektir!
Artı ve eksi otomatik dişli vardiyası - ne anlama geliyor?
Bugün sayısız modern aracın gösterge tablolarında, vardiya kolu adı verilen bir bileşen bulabilirsiniz. Direksiyonun hemen arkasında bulunur ve işaretler, harfler ve sayılarla çevrilidir.
Otomatik dişli kaymasında, (artı) simgesi tırmanma modudur. Kolu Plus'a doğru iterken, aracınız bazılarını artıracak ve bu da motor gücünde ani bir artışa neden olacaktır.
Bu arada, - (eksi) sembolü, aracın güvenli bir şekilde yokuş aşağı gitmesi için yavaşlama modudur.
Kol eksi doğru itildiğinde, araç bazıları ile azalır ve motor güç ve hızını azaltır.
Kürek değiştiricileri ne zaman kullanmalısınız?
Normalde, araç yokuş yukarı ve tepelere tırmandığında sürücüler dişlileri arttırır. Buna ek olarak, arabanın arkasına mal çekmeniz gerekiyorsa kürek değiştiricileri de son derece kullanışlıdır.
Düz veya yokuş aşağı yollarda seyahat ederken, araç RPM'inizi ideal aralığa düşürmek için küçümsemelisiniz.
Düşük RPM, arabanın yakıt tasarrufu sağlar, ancak çok fazla azalırsa motorda gürültüye ve zorlanmaya neden olur.
Dişli kaymasında artı ve eksi nasıl kullanılır?
Bununla birlikte, bu yöntem tekerleklerin yolun kavramasını zorlaştıracaktır, bu da özellikle keskin dönüşlerde tehlikelidir.
Sürücü dişliyi azalttığında , araç hızı azalır ve sürücünün aracı kontrol etmesini kolaylaştırır. Bu nedenle, özellikle ıslak ve kaygan koşullarda düz yollarda seyahat etmek için uygundur.
Arabalar Yakıtını Kontrol Edin
RPM ne kadar düşük olursa, araç o kadar az yakıt kullanır. Bu nedenle, yokuş aşağı hareket ederken dişliyi düşürmelisiniz. Düz arazide, yakıt harcamasını önlemek için aracı orta seviyeye ayarlayın.
RPM aracılığıyla güç üretimini kontrol edin
SSS
Değişme, ECU araçları aracılığıyla yapılır. Şanzıman ve debriyaj arasındaki otomasyon, vites değiştirirken arabanın sarsılmasına neden olur.
Ayrıca, tipik olarak yarış arabaları olmak üzere manuel şanzıman arabalarında kürek değiştiricileri de bulabilirsiniz. Bu modellerde hala debriyaj pedalları var, ancak H-şekilli dişli sistemi olmadan.
Otomatik şanzıman kaydırıcısında sayılar ve harfler ne anlama geliyor?
Keşke en iyi sürüş deneyimine sahip olsanız da!