Kimse yolculuklarının arızalı araba frenleri tarafından engellenmesini istemiyor. Ama önemli olan, frenlere zarar verecek ve sürücüyü tehlikeye atacak mı?

Lütfen aşağı kaydırın; Makalemiz size tüm cevapları bir kapsamlı içgörüde verecektir.

Frenlere çarpmak arabaya zarar verecek mi?

Cevap büyük bir evet. BR ake pedalı, ABS'nin (kilit önleyici fren sistemi) çalışmasına zarar verir.

Yüksek hızda çok sert fren yapmak , fren sistemi bileşenlerinin normalden daha sıcak olmasına neden olduğu için aracınız için daha da zararlıdır.

Raporumuz , yüksek hızda frenlere çarpmanın beklediğinizden daha fazla hasara ve potansiyel tehlikelere neden olabileceğini belirtmektedir.

Bu işlemi birçok kez tekrarlarsanız, frenler üzerindeki basınç, sıvı sızıntıları ve gözyaşı/çatlakların yaratılması gibi düzinelerce sistem çapında soruna neden olabilir.

Ulusal Karayolu Taşımacılığı Güvenliği Yöneticisi verilerine göre, yılda yaklaşık 16.000 trafik kazası otomobil freni sistemi sorunlarından kaynaklanmaktadır.

Bu nedenle, asla hafifçe frenlere çarpma almayın, çünkü bu sorun bir gün kesinlikle düşünülemez bir hasara neden olacaktır.

Frenlerinize çok sert çarparsanız ne olur?

?

Bunun olumsuz etkileri hakkında daha spesifik bilgi istiyorsanız, en özel olarak derlenmiş bilgilerimizi aşağı kaydırın ve keşfedin.

Bazı kazalara neden olmak

Hareket ederken frenleri uygulamak, aracınızın kontrolünü kaybetmenize neden olabilir. Hızınız ne kadar hızlı olursa, ani frenleme nedeniyle bir kazaya neden olma şansı o kadar yüksek olur.

Özellikle aşırı koşullarda (buz veya su birikintileri gibi), direksiyon simidini deneyimle bile kontrol edemezsiniz.

Bu nedenle, bu yollarda seyahat ederken, aracınız yol yüzeyinden daha fazla sapacak ve diğer araçlara çarpacaktır.

Kaza yapmadığı için şanslı olsanız bile, acil durum frenleme sürücüyü ve yolcuları arabaya yaralanma riski altında tutar.

Atalet aniden yolcuların ilerlemesine neden olur, bu da çarpışmalara, çiziklere ve hatta kafa travmalarına yol açar.

Aracınızı incitin

Kimse aniden beklenmedik bir kaza nedeniyle bir arkadaşını kaybetmek istemez, bu yüzden her zaman dikkatli olun ve sürüş sırasında frenlere çarpmanın kötüye kullanılmasını sınırlayın.

Tekerlek hizalamasını ve motor gücünü olumsuz etkiler

Tahrik mili, tekerleklerinizin dönme hızını koruyarak motordan torku tekerleklere iletir.

Mekanik açısından, bu tahrik mili insan omuz eklemi ile aynı role sahiptir. Çeşitli soket ve top taşıyan yapısı, tekerleklerinizin sınırlı yönlerde hareket etmesini ve dönmesini sağlar.

Tork iletimi kesildikten sonra, tekerlek ve motor gücü bağlanamaz ve çıkık oluşturamaz.

Bu yüzden frenlere bastıktan sonra araç yönünü kontrol etmeniz zordur.

Ayrıca, çarpışma iletim şaftının hasar riski altında olmasına neden olur.

Aracınızın viraj alma, titreme ve garip sesler ise direnç gösterdiğini fark ederseniz, şanzıman şaftının onarma/değiştirme gerektiğine işaret eder.

Fren hortumunuza zarar ver

Bu durum zaman içinde kontrol edilmedikten sonra, fren sıvısı seviyesi normalden belirgin şekilde daha düşük olacaktır, bu da frenden kopukluğa neden olur.

Bu sorunu, gösterge tablosundaki fren lambalarından veya fren pedalının normalden daha düşük olduğunu erken fark edebilirsiniz.

Aracınız bu durumda ise, hemen bir otomatik tamir atölyesine gönderin.

Fren balatalarınızı aşırı ısıtın

Sıfırda tekerlek dönüşünde ani bir durak, araçların süspansiyonuna çok fazla stres katar. Bu durumda, fren sistemi son derece yüksek bir sıcaklıkta pişirilecektir.

Bu durum uzun süre devam ederse, fren balataları kolayca aşınır ve deforme olur ve rotorun çözülmesine neden olur.

Ama endişelenmeyin, aynı zamanda fren balatalarını, hasar vermenize neden olmadan önce aşırı ısınma için ilk uyarı işaretlerini verin.

Frenlerin gıcırdadığını fark ettikten sonra, fren lambaları yanar ve direksiyon simidi titrediğinde, hemen hızlı bir kontrol için aracınızı bir otomatik mağazaya gönderin.

Kötü bir seyahat deneyimi sağlayın

İster otoyolda ister off-road'da seyahat edin, araçların hızı büyük ölçüde azalır.

Hala yukarıdaki işaretleri görmezden gelirseniz ve sürüşe devam ederseniz, üflenmiş bir lastik nedeniyle geçici olarak seyahatinizi ertelemeniz gerekebilir.

ABS sisteminize zarar ver

ABS (Kilit Anti-Fren Sistemi) aracı kilitlemeden korur ve arazi nedeniyle tekerlek kaymasını önler.

Bununla birlikte, bu güvenlik özelliği acil durum freninin aşırı kullanımı nedeniyle hasar görme riski altındadır.

Frene bastığınızda, araçlar Abs, ihtiyaç duyulmadığında çalışmaya zorlanır.

Bu işlem çok sık gerçekleştiğinde, kilitleme sistemi yıpranır ve sistemin giderek daha düşük performansla çalışmasına neden olur.

Hasarlı bir abs belirtileri, tepkisiz bir fren pedalı ve parlak bir abs ışığı içerir. Aracınızı kontrol edin ve bu işaretleri gösteriyorsa mümkün olan en kısa sürede bir oto tamir atölyesine götürün!

Gaz Tasarladı

siyah yağ su birikintileri oluşturur). Bu nedenle, lütfen asla kötüye kullanmayın, yoksa güvenlik ve ekonomi için ağır bir bedel ödeyeceksiniz.

Frenlere çarpmaktan kaçınmak için ne yapmalıyım?

Frenlere çarpmaktan kaçınmak, kendinizi ve aracınızı güvende tutmanın anahtarıdır. Bu nedenle, yol boyunca uyanık kalın ve bu manevradan mümkün olduğunca kaçınmak için durumu akıllıca ele alın.

Viraj alırken, şerit değiştirirken veya kaygan yüzeylerde hareket ederken yavaşlamak en iyisidir.

Gizli yollarda, talihsiz olaylardan kaçınmak için varlığınızın diğer araçlarını bilgilendirmek için gerekirse sinyalleri çevirmeyi ve boynuzu korumayı unutmayın.

SSS

Frenler güvence altına alındıktan sonra, sürücüler ve yolcular bir kaza riski konusunda endişelenmeden en güvenli yolculuğa sahip olacaklar.

Son karar

Kimse sadece araba freni sistemi sorunları nedeniyle güvenliklerini riske atmak istemiyor. Bu nedenle, bu sistemi periyodik olarak kontrol etmek, problemleri zamanında tespit etmenin ve düzeltmenin, güvenliğinizi ve en iyi sürüş deneyimini sağlamanın anahtarıdır.

Bu makale aracılığıyla, fren hasarı arabasını zorlamadan çarpacak soruyu cevaplayabileceğinizi umuyoruz. Keşke en rahat ve güvenli sürüş deneyimine sahip olmanızı diliyorum. İyi şanlar!