At have deres biler batterier dør lyder som et mareridt for alle. Når det sker, er den første ting, du skal kigge efter, et jumperkabel.

Men har du nogensinde prøvet at starte din bil bare for at se dine jumperkabler smeltet ? Det er som at tilføje salt til skaden!

Dette tekniske problem kan ske for enhver, men ikke alle af os ved, hvordan de skal håndtere det. Bekymre dig ikke mere; Du er på det rigtige sted!

I denne artikel vil vi give komplette oplysninger om, hvorfor dit jumperkabel ryger varmt eller smelter under Jumpstart, såvel som nogle metoder til at håndtere problemet. Lad os komme igang!

Så hvad er et jumperkabel?

Dette giver bilen mulighed for at oplade batteriet og komme i gang, så du kan køre det ud til mekanikbutikken og finde ud af det underliggende problem.

Mange faktorer kan påvirke en køretøjsbatterilevetid . Vejret, glemme at slukke for lysene, eller et gammelt/dysfunktionelt batteri er bare nogle af dem.

Derfor er det meget nyttigt at holde et jumperkabel med dig og vide, hvordan man bruger det.

Selv dette nødudstyr kan dog mislykkes. I nogle tilfælde kan du se, at dine jumperkabler smelter og ved ikke engang, hvad der sker.

Jumperkabler smeltet: De almindelige årsager

Under normale forhold har et almindeligt bilbatteri ikke nok spænding til at forårsage alvorlig personskade, men der har været adskillige registreringer af mennesker, der er chokeret over reserverede kabelforbindelser.

I tilfælde af at du føler en let prikken eller et elektrisk stød, vil det at ikke krydse kablerne få polariteten tilbage til det normale. Husk, at strømmen ikke går ned til nul med det samme, så fortsæt med forsigtighed.

Løse forbindelser

Selv hvis du har tilsluttet jumperkablerne til batterikilden, kan en løs forbindelse også resultere i overophedning.

Der er en betydelig mængde elektrisk strøm, der prøver at få fra det ene batteri til det andet. Derfor lækker elektricitet og overophedes kablerne, når en forbindelse ikke er helt tæt.

Hvis du kun får din jumperkabel smeltet , er du heldig. Løse forbindelser kan også føre til kortslutning, der skader bilerne elektriske system.

Jumperkablet eller bilbatteriet kan tænde i ekstreme tilfælde.

Jumperkabler med lav kvalitet

Derudover fremstilles kabeltråde ved hjælp af metalliske komponenter. Når elektricitet strømmer gennem ledningen, reagerer hvert metal forskelligt.

Selvom kobber ofte er det ideelle materiale, da det ikke bliver overophedet hurtigt, vælger mange producenter aluminiumsledninger, da de er billigere.

Et aluminiumjumperkabel kræver mere elektricitet for at transmittere strøm fra det ene batteri til det andet. Det betyder, at dit kabel er mere tilbøjeligt til at blive smeltet.

Beskadigede jumperkabler

Hvordan du gemmer dine jumperkabler påvirker deres præstation. For at sikre, at dine linjer fungerer korrekt, skal du ikke glemme at holde dem i optimal tilstand.

At udsætte isoleringen for dårlige forhold kan skade kobberet inde. Dette påvirker ledningsevnen til at transportere elektricitet.

Brug af disse ledninger til at starte batteriet kan skabe farlige strømme, der smelter sammen forbindelsen og endda ødelægger dit køretøj.

En kort i den bil, du vil hoppe

Stadig, så længe du holder dig til denne sikkerhedsretningslinje, er det muligt at undgå kabelt smeltning:

Følg den sikre ordre for at fastgøre jumperkabler

For at undgå store problemer, såsom omvendt polaritet, skal du forbinde jumperkabler til batteriet korrekt.

Ifølge teknikere er dette den sikreste rækkefølge til at fastgøre jumperkabler:

  • Tilslut den ene ende af det positive (røde) jumperkabel til de flade batterier positive () terminal.
  • Fastgør den anden ende af det positive (røde) jumperkabel til donorbatterierne positive () terminal.
  • Fastgør den ene ende af det negative (sorte) jumperkabel til donorbatterierne negative (-) terminal.
  • Tilslut den anden ende af det sorte jumperkabel til en metaldel (umalet) på bilen med det flade batteri.

Nogle siger, at det er fint at fastgøre den sidste jumperkabelklemme til den negative terminal på de døde biler -batteri.

Dette øger dog risikoen for eksplosion, hvis Jumpstart ikke går som planlagt, så vi anbefaler ikke at gøre det. Husk at stramme batteriterminalerne i slutningen.

Dobbeltkontrol af forbindelserne

For at forhindre løse terminalforbindelser skal du dobbeltkontrol dem ved let at tappe jumperkablet med din hånd. Hvis de ikke er tæt, skal du passe dem ind, før de tilsluttes batterierne.

Opbevar dine jumperkabler korrekt

Den bedste måde er at opbevare dem i en beskyttelsespose. Når du køber, skal de fleste kabler komme med en.

Undgå at få posen våd og rengør den regelmæssigt for at fjerne enhver snavs eller rust, der kan dannes på lederne.

Kabler kan også rust på indersiden, og dette er vanskeligere at opdage. Stadig skal du ikke have nogen problemer, så længe du holder kablerne væk fra fugt.

Invester i ledninger af god kvalitet

Jumperkabler ser måske ud på samme måde - to lange ledninger, hver har en klemme i begge ender. Ikke desto mindre er det mere sandsynligt, at billige jumperkabler smelter end et sæt af højere kvalitet.

I stedet for at spare et par dollars, vil det at få solide ledninger spare dig for en masse problemer i fremtiden. En værdifuld investering, siger ons.

Hvad skal man se efter, når man vælger jumperkabler for at forhindre smeltning?

Derfor giver 1- eller 2-gauge linjer de bedste resultater, mens 9- og 10- kabler kun fungerer med kompakte biler.

Imidlertid kommer tykkere kabler ofte til en heftig pris. Generelle brugere skal således vælge dem i området 4- til 6-gauge. De er robuste nok til nødbrug, men holder dig stadig på et budget.

Kabelisolering

På grund af den minimale isolering, der bruges til at beskytte de interne metalledninger, har billigere jumperkabler en tendens til at være meget skrøbelige.

Hvis du leder efter tunge jumperkabler, kan du forvente tyk og robust isolering. Tyngre isoleringsskærme indersiden fra varmen, der genereres under jumpstart -processen.

Dette går langt med at sikre deres levetid og øger kabler -funktionaliteten.

Kabler med tyk isolering er vanskeligere at bøje. Sæt de ekstra kontanter ud for et langvarigt sæt af høj kvalitet for at sikre den bedste ydelse.

Længde

Materiale

Uden en pålidelig forbindelse til elektricitet til at rejse igennem, kan du ikke være i stand til at give dit batteri det løft, det har brug for at oplade.

Derfor vil utilstrækkeligt metal, såsom aluminium, gøre det svært at starte bilen effektivt. Aluminiumsledninger tager meget længere tid end kobber, der fungerer, og de risikerer at få dit jumperkabel smeltet .

Blandt alle metaller er fast kobber en af ​​de mest effektive ledere af elektricitet. Med hensyn til at hoppe et dødt bilbatteri er det det bedste valg at klæbe med kobbertråde.

Dem med et stramt budget kan vælge kobberklædte aluminiumslyngerkabler. Selvfølgelig er de ikke så robuste som kobber, men de giver stadig den nødvendige ledning til et vellykket springstart.

Klemmer

FAQS

Kan du stadig bruge smeltede jumperkabler?

Nej, du kan ikke.

En brudt isolator øger risikoen for brand og kortslutning, som begge kan forårsage uoprettelig skade på din bil. I mange tilfælde fører smeltede jumperkabler også til alvorlig personskade.

Når isoleringerne af plast og gummi begynder at smelte, er det bedste at få et nyt sæt jumperkabler med det samme.

Er jumperkabler dyre at udskifte?

Generelt gør de det ikke. Det afhænger dog også af, hvilken type jumperkabler du vælger.

Kortere og slankere ledninger har en tendens til at være billigere end længere og tykkere. En standard 4-gauge, 20-fods kabel koster omkring $ 25 til $ 30. Medmindre du er tekniker, har du ikke brug for noget dyrere end det.

Kan du starte et dødt bilbatteri uden jumperkabler?

Ja du kan.

For at starte dit køretøj uden jumperkabler skal du anvende push-start-metoden, bruge en bærbar oplader eller ringe til en vejhjælpstjeneste.

Bundlinjen

Nu ved du hvad du skal gøre, hvis du får dine jumperkabler smeltet !

Dette er et almindeligt problem, men så længe du investerer i udstyr af god kvalitet og følger vores tip, kan du proaktivt undgå uheldige situationer.

Tak, og se dig i det næste indlæg!