Tekerlek atlaması sıklıkla araba işlemini etkiler.

Bu nedenle, otomobil lastiklerinin düzenli ve yeterince bakılacağı ve korunacağı, otomobilin lastik atlama koşullarından kaçınabilmesi, istikrarlı çalışabilmesi, yakıt tasarrufu sağlayabilmesi ve bir bütün olarak güvenliği sağlayabilmesi için gereklidir.

Peki, Wheel Hop nedir? Sebepleri nelerdir? Ve tekerlek atlamasını önlemek için araba lastiklerine nasıl bakmalıyız? Tüm bu sorular aşağıdaki makalede açıklanacaktır.

Tekerlek hop nedir?

Lastik hareket halindeyken zemine aynı anda temasını kaybettiğinde tekerlek hop lastik hop olarak da bilinir.

Lastik atlama olgusu, tekerleğin hareketinin anormal hale gelmesine neden olur, hatta araç için ani bir lastik sarsıntı veya titreşim

Bu fenomenin en şiddetli problemi, arabanın çekiş ve kızak kaybı olmasıdır.

Tire Hop, iki araçta en yaygın olanıdır: FWD (ön tekerlekten çekişler) ve RWD (arkadan çekişli itme) otomobiller. Kötü, kayalık, düzensiz yollarda sürüş sırasında da olabilir.

Tekerlek hopuna ne sebep olur?

2, lastikler çok pürüzsüz

Lastik yaşlandıkça, güvenlik o kadar düşük olur. Zamanla, lastiği kaplayan kauçuk sertleşir ve çatlaklar ortaya çıkmaya başlar.

Çok aşınmış lastikler, çalışma sırasında tehlikeli olan bir lastik atlama durumuna, hatta bir patlamaya yol açabilir.

Çünkü lastik giyildiğinde, yol arasındaki sürtünmeyi azaltacaktır, bu da düz zeminde seyahat ederken bile tekerleği atlamayı kolaylaştırır.

3, yetersiz veya aşırı şişirilmiş lastik

Yetersiz şişelenmiş lastikler de bir araba kullanırken yakıt tüketimine neden olur.

4, tekerlek hizalaması yanlış boyuttadır

Süspansiyon, lastiklerin zeminle temas ettiğini pürüzsüz tutar. Bu nedenle, bu sistemin herhangi bir kısmı hasar görürse, hemen değiştirmeniz gerekir.

Süspansiyon sisteminin tüm çeşitli bileşenlerini iyice kontrol edin ve gerektiği gibi değiştirin: şok emiciler, silindir rotorları, joystickler, stabilizatör çubukları, yaylar, vb.

Bu, arabalarınızı periyodik olarak değiştirdikten sonra düzenli olarak yapılmalıdır.

Araba onarımı hakkında çok bilgili değilseniz, en iyi yol, askıya alınması için arabayı en yakın onarım satıcısına getirmektir.

2, lastik aşınmasını kontrol edin ve gerektiğinde değiştirin

Araç sahipleri , lastik üzerindeki sırtı (oluk) yaklaşık 1.6 mm'ye kadar giyildiğinde düzenli olarak yeni lastikleri izlemeli ve değiştirmelidir.

Bazı araba lastikleri, araba sahiplerinin aşınmayı kontrol etmeleri için yerleşik bir aşınma seviyesi göstergesine sahip olacak, bu da lastikteki oluklar arasındaki küçük kauçuk kısım.

Boşluklar bu kauçuğa yıprandığında, araba sahibinin yeni lastiği hemen değiştirmesi gerekir.

3, lastiği düzgün şişirin

Araba sahibinin evde mini araba pompası veya başka özel pompa aksesuarları kullandığını varsayalım. Bu durumda, aracı düzgün pompalamak için aşağıdaki adımlar izlenebilir:

  • Adım 1 : Araç pompası ekini sabit ve iyi havalandırılmış bir konuma yerleştirin. Pumper, arabayı aşırı şişirme ve patlamaya neden olmak için lastikle 3 m mesafede durmalıdır.
  • Adım 2 : Yaklaşık 1.5kgf/cm2 lastik basıncına ön besleyin ve lastikleri kontrol edin. Herhangi bir yırtılma, deformasyon veya hasardan şüphelenilirse, lastiği çıkarın ve nitelikli bir kişi tarafından kontrol edilmesi için bir garaj veya servis merkezine götürün.
  • Adım 3 : Üreticilere lastik üzerinde önerilen basınç. Lastiği korumak ve lastik basıncını korumak için bir metreli bir mini araç pompası kullanılabilir.

4, tekerleği düzgün hizalayın

0-2.5mm arasındaki fark uygunsa, tekerlekten önceki ve sonra mesafeyi ölçün.

Bu eşik aşılırsa, ayarlamak için direksiyon somunu gevşeterek yeniden kalibre etmemiz gerekir. Araç tipine bağlı olarak 13 veya 14-crench'i tercih ediyoruz.

Dize ile hizalayın: Arabayı sabit tutmak için, arabanın orta pozisyonda düz olacak şekilde direksiyon simidine çarpması için motoru başlatın.

Dizeyi arabanın arkasına bağlayın ve ipi arka lastikten ön lastiğe çekin. Dize, çarkın yarısına kadar 2/3'te bulunur.

Ön tekerleğe bakın; Ön tekerlek dizeye dokunursa, direksiyon simidini sağa ayarlamanız gerekir ve tersi de geçerlidir.

Arka aks dizeye temas ederse, tekerleği sola ayarlayın (araçların yönüne göre hesaplanır).

SSS

Tekerlekleri şişirmek ve düzgün bir şekilde hizalamak gibi bir lastik arabanın bazı temellerini kendiniz düzeltebilirsiniz.

Ancak, onarım veya lastik değişimi ile ilgili daha karmaşık sorunlar için aracı bir araba onarım aracısına getirmelisiniz.

Çözüm

Tekerlek hop nedir ? Tekerlek titreşimlerine, koltuklarda ani titreşimlere, direksiyon simidi veya döşeme tahtalarına neden olabilir.

Hatta aracı şiddetli trafik durumlarında kaymaya yönlendirebilir. Bunun tehlikeli doğasını fark ederek, aracınızın herhangi bir kusursuz olduğundan emin olmak için lastiklerinizi ve süspansiyonlarınızı düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

Arabalar hakkında fazla bir şey bilmiyorsanız, arabalarınızı düzeltmek için iyi bir tamirci bulun.

Umarım makalemiz sürüş deneyiminizi zenginleştirir!