Bir lastiğin hız derecesi en önemli özelliklerinden biridir. Aracınız için yeterli hız derecesine sahip lastikler, lastik dökümü ve yakıt ekonomisi kaybı dahil güvenlik tehlikeleri risklerini azaltabilir.
T ve H, en yaygın derecelendirmelerden ikisidir. Hız derecesi T vs H arasındaki farklar nelerdir? Arabalarınız için hangisi daha iyi?
Bu sorular zihninizi zorlarsa, doğru yere indiniz. Bu makale size ayrıntılı bir karşılaştırma ile cevap verecektir.
Sonuna kadar okumaya devam edelim.
Hız derecesi nedir?
- Lastik sınıfı (bir mektupla işaretlenmiştir)
- Bölüm genişliği (sayı)
- Lastik inşaatı (mektup)
- En boy oranı (sayı)
- Yük indeksi (bir lastiğin destekleyebileceği ağırlığa karşılık gelen iki ila üç basamaklı bir şekil)
- Hız derecesi
Ayrıca, araç sahipleriniz el kitabında, bir etikette veya sürücü yan kapısında hız derecesini de görebilirsiniz.
Hız derecelendirmeleri nasıl belirlenir?
Hız Derecesi T ve H
Hız derecelendirmeleri A1 ila y arasında değişir, en düşük derecelendirme (A1) ve Y en büyüktür. Ancak, birkaç istisna vardır. Sekiz ayrı bir derecelendirme vardır ve X, O veya i derecelendirmeleri yoktur.
H derecesi alfabeye kıyasla yanlış konumlandırılmıştır. Ayrıca, ZR derecesi hem W hem de Y dereceli lastikleri içerdiği için gerçekten benzersiz değildir.
- H dereceli lastik : 130 mil / saate kadar derecelendirilmiştir. Bu lastik çoğu spor sedan ve banliyö aracı için idealdir.
- T dereceli lastik : T-dereceli olanlar, aile sedanları ve kamyonetler için sıklıkla önerilir. 118 mil / saat hıza sahip. Çeşitli yerlerin hız sınırının çok altında.
Hız derecesi T vs H'deki farklılıklar nelerdir?
H derecesi ile ilgili olarak, lastik maksimum 130mph hız sunacaktır. Birçok insan artık arabalarını bu hızda sürüyor.
Lastiklerde oldukça yaygın olmalarına rağmen, tipik derecelendirme değildirler. V (149 mil / saat) hız derecesi standarttır!
Yük endeksi
Yük endeksi olmadan, hız derecesi puslu bir değerlendirme olarak kalır. Bu sayı, her bir lastiğin ne kadar yük taşıma kapasitesini dayanabileceğini belirten hız derecesini netleştirmeye yardımcı olur.
Endeks 1 ila 150 arasında değişmektedir. En düşük (1) 99 pound ağırlık gösterirken, (150) 7385 lbs'ye karşılık gelen maksimum ağırlıktır.
99, her lastik için 1477 pound ağırlık kapasitesine sahip otomobil sahiplerinin çoğunluğu için uygun yük endeksidir. Bu yüzden karşılaştırmak için masaya 99T ve 99H lastikler alacağız.
Aynı kapasiteye sahip, H-dereceli lastiklerin daha yumuşak kauçuk bileşikleri ve daha kısa lastik yaşam ömrüne sahip olduğu için 99T daha uzun sürüyor gibi görünüyor. Tabii ki, diğer birçok unsurun uzun ömürlülüğünde sözleri vardır.
Sürtünme ve ısı
Bu nedenle, lastiğinizde belirtilen dereceyi aştığınızda bile, daha yüksek derecelendirme öğesi sizi yoldaki uçan bir lastikten koruyabilir.
H dereceli bir lastik, tüm hızlarda daha yüksek sürtünme seviyelerine dayanabilir.
Başka bir husus, H dereceli bir lastiğin de geniş bir kenar boşluğuyla T dereceli bir lastikten daha iyi performans gösterdiği ısı direnci kapasitesidir.
Hemen hemen tüm performans metrikleri H dereceli bir lastikle gelişir, ancak bu farklılıklar gerçek dünyada çok önemli değildir, çünkü çok az insan bir şehir yolunda 118 mil / saati aşacaktır.
Ani yön değişimi ve frenler
SSS
Farklı yük derecelerine sahip lastiklere sahip olmak uygun mudur?
Hayır öyle değil.
Önceki soruda belirtildiği gibi, bir arabada farklı hız derecelendirmeleri ile lastikleri karıştırmamalısınız.
Lastik uzmanları, aynı yük kapasitesine sahip lastiklerin arabadaki tüm tekerlek konumlarına takılmasını önerir. Aracınızın maksimum performans ve güvenliği korumasına yardımcı olabilir.
Bu nedenle, aynı marka, sırt desenleri, boyut ve yük endeksine sahip lastikler kullanmanız ve hem arka hem de ön lastiklerdeki hız derecelerine dikkat etmeniz gerekir.
Çözüm
Hız derecesini T vs H karşılaştırdıktan sonra, H derecesinin T derecesinin T'den daha iyi olduğu sonucuna varabiliriz.
Sonuç olarak, H-dereceli lastikler, daha iyi performans gösteren seçenekler arayanlar için daha uygundur, çünkü ısı, viraj ve sürtünmeye direnmede daha iyi olurlar.
Kısacası, T-dereceli bir lastik, yüksek hızdan hoşlanmayan ve hafif kamyonlarda yaygın olarak görülenler için uygundur. H dereceli lastikler en çok geçitlerde, SUV'larda ve standart sedanlarda bulunur.
Güvenli ve konforlu bir sürüş sağlamak için her zaman araba lastiklerinizi düzenli olarak kontrol etmeyi ve dengelemeyi unutmayın.