Fren yaparken haşhaş gürültüsü, sürücülerin sürüş sırasında karşılaştığı yaygın bir sorundur. Birçok öznel ve nesnel nedenden kaynaklanmaktadır.

Bu sorunun çözümünün yanı sıra nedenler hakkında daha fazla ayrıntı almamız için bizi takip edelim.

Fren yaparken neden haşhaş gürültüsünü duyuyorum?

Bu sorunla karşılaşıyorsanız, rotor donanımını mümkün olan en kısa sürede güncellemelisiniz.

Gevşek fren balatası

Fren balatalarının fren kaliper koltuğuna sıkıca bağlı kalması amaçlanmıştır. Fren balatalarınız zorlanıyorsa , pedala bastığınızda yukarı ve aşağı sıçrayacaktır.

Çünkü pedler fren rotorlarıyla değişmeye ve temas kurmaya başlayabilir.

Fren yaparken, özellikle düşük hızlarda bir haşhaş veya hava sesi duyabilirsiniz. Böylece, bunu deneyimliyorsanız, fren balatalarını incelediğinizden emin olun.

Disklerde fren pedi sürtünme

Fren ve dönme sırasında haşhaş gürültüsü gevşek bir fren balatası ve pedlerinize sürtünme fren diskinden kaynaklanır. Ayrıca tekerlek somunlarından veya etrafta titreyen diğer iç elemanlardan kaynaklanabilir.

Yavaş hızda fren yaparken tipik bir fren sesinin köküdür. Yıpranma belirtileri, esas olarak diske sürtünme nedeniyle zaman içinde fark edilir.

Ayrıca, rotorların ve makasların metal kaplaması etkileşime girdiğinde, haşhaş veya clunking sesleri de üretilir. Kaliper çarpışabilir ve çatlaklar ve hasar verebilir.

Bozuk Fren Destek Plakaları

Fren yaparken arabanın arkasından yüksek bir haşhaş gürültüsü fark ettiğinizde, frendeki destek plakalarınızdan birinin bükülmüş veya çarpıtılmış olması mümkündür.

Yanlış ayarlanmış frenler

Sürücülerin göz ardı edebileceği haşhaş seslerinin kaynaklarından biri, uygunsuz bir şekilde takılmış fren balatalarıdır. Fren balataları her zaman rotora paralel olmalıdır.

Bir tarafta veya diğerine eğildiğini görürseniz, düzgün bir şekilde hizalanmadıklarını gösterir.

Ped'in ne kadarının rotorunuza kolayca temas ettiğini denetleyebilirsiniz. 0,5 inçten fazla ise, ped braketinin üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilmeyebilir.

Fren kaliperleri düzgün ayarlanmadı

Yanlış ayarlanmış fren kaliperleri, frenlerin uygun şekilde soğumasını önleyerek bu soruna katkıda bulunur.

Piston çubuğu ile montaj arasında bir oyun olduğunda gevşek kaliperleri tespit edebilirsiniz.

O zaman, fren sıvınız olması gerektiği kadar dolaşmayacak ve fren için kullanılan yetersiz enerjiye neden olmayacaktır.

Ayrıca fren balatalarında sakat aşınmaya, erken arızayı tetikler veya içlerinde aşırı ısınma birikimi sağlar. Dahası, kullanıldığında kırılmalarına ve ses çıkarmasına neden olur.

Donmuş veya kontamine fren sıvısı

Pedala yavaşça bastırdığınızda, bu kirleticiler fren balatası ve rotor arasında sıkışıp kalır ve arka tambur freni tıklama gürültüsü veya haşhaş sesleri üretir.

Fren sıvısı veya higroskopik sıvı, hava nemini emebilir ve kilitlenmeye başlamak için fren balatalarını indükleyebilir.

Rotora doğru bir şekilde maruz kalmazlarsa haşhaş sesi ile sonuçlanabilir. Fren sıvısı kirlendiğinde, fren balataları ve rotor donabilir.

Başka bir durum, arabanızın yüksek neme maruz kaldığı ve fren balatalarınızı veya rotorlarınızı yenileriyle değiştirmeniz gerektiğinde, aynı gürültü görünecektir. Bu gibi durumlarda frenleri kanamanız gerekir.

Frenlerde sıkışmış garip eşyalar

Yapraklar, ağaç dalları, fındık ve perçinler gibi frenlerde yakalanan enkaz da fren pedalına basarken haşhaş gürültüsü oluşturabilir.

Bu ses, bileşen rotorlara ve fren balatalarına karşı her sürtünme nedeniyle oluşur.

Frenlenirken haşhaş gürültüsü ile nasıl başa çıkılır?

Yıpranırsa, klipsleri değiştirmeden önce kaliperi kaldırın ve eski fren balatalarını çıkarın.

Bundan sonra, eski fren balatalarını yenileriyle değiştirebilir ve vanaları geri alabilirsiniz.

Yeni kliplerin biraz daha sıkı olduğunu görebilirsiniz, ancak yeni pedleri eski olanlar çıkarıldıktan hemen sonra yerine kaydırabilirsiniz. Ayrıca, pedlerin kulakların fren yağına tam oturmasını sağlamak en iyisi olacaktır.

Son olarak, kayan cıvatayı yeniden yükleyin ve diğer taraftaki kaliperi yeniden ayarlayın. Ardından, freninizin uygun şekilde takıldığından emin olmak için bir sürücü testi yapabilirsiniz.

Kaliperleri temizleyin

Fren sıvısını değiştir

İlk olarak, fren sıvısını değiştirmek veya temizlemek için eski kontamine sıvıyı silindir rezervuarından çıkarın.

Tankı tiftiksiz bir kumaşla yıkayın. Ardından, rezervuara yeni bir sıvı ekledikten sonra tam hattı elde edene kadar rezervuar kapağını değiştirin.

Frenlerinizi kanadığınızda, eski sıvı yenisi tarafından itilecektir. Temiz olana kadar frenleri kanamaya devam edin ve açık sıvı Bleeder perçininden ortaya çıkacaktır.

Kapak fren anti-ince

Freni fren anti-ince ile örtmek, haşhaş seslerini önlemek ve ortadan kaldırmak için bir başka iyi seçenektir.

Tüm frenlemeyi korur ve jantları tekerlek göbeklerinin üzerindeki tutar veya paslamadan korur.

Ayrıca, daha fazla hareket sağlamak için kaliper kablolarına biraz silikon yağlayıcı veya gres uygulayabilirsiniz.

SSS

Frenler nasıl düzgün tutulur?

Arabanızı sadece bir sorunla karşılaştığında otomatik mekaniğe götürmek yerine, paranızı tasarruf etmek için arabanızı korumalısınız.

Araba düzenli olarak denetlendiğinde, frenlerin iyi durumda olduğundan emin olabilirsiniz.

Fren disklerini, sürüş stiline ve çevreye göre gerektiği gibi değiştirin.

Normalde, sıvı seviyelerinizi her 3 ayda bir kontrol etmelisiniz. Aracınızdaki fren sıvısı her 30.000 mil veya 2 yılda bir değiştirilmelidir.

Kendi frenimi onarabilir miyim?