Fren sistemi, herhangi bir aracın en önemli kısımlarından biridir ve sürüş sırasında güvenlik sağlar.
Bununla birlikte, zamanla, bu sistemin bazı bileşenleri aşınabilir ve yırtılabilir, bu da kaliper cıvata arızası gibi potansiyel sorunlara yol açabilir.
Bu tehlikeli olabilir ve bu sorunun nedenlerini anlamak, sürücülerin kazalardan kaçınmasına ve araçlarının sorunsuz çalışmasını sağlamasına yardımcı olabilir.
Kaliper cıvatalarının kırılmasına ne sebep olur ? Daha fazla ayrıntı için dalın.
Kaliper cıvatalarının kırılmasına ne sebep olur?
Eşsiz piston
Piston, fren balipinde fren balatalarına basınç uygulamaya yardımcı olan önemli bir rol oynar.
Piston kaliper veya fren balataları ile doğru bir şekilde eşleşmezse, kaliper cıvatalarının kırılmasına neden olabilir.
Bu genellikle kaliper veya fren balatalarını değiştirdiğimde olur. Bu nedenle, üretici tarafından belirtilen doğru parçaların kullanılması gereklidir.
Bitkin fren hortumu
Fren hortumları, fren kaliperini fren çizgisine bağlayan esnek çizgilerdir. Zamanla, bu hortumlar yıpranabilir ve zayıflayabilir, yıpranabilir ve sonunda içeriden kırılabilir.
Bu meydana geldiğinde, fren sıvısı pedala basınç uygulandığında sadece bir yönde akabilir.
Bu durumda, fren pedalını serbest bıraktığınızda sıvı ana silindire geri dönemez, bu da fren kaliperi sertliğine neden olur.
Yıpranmış fren balataları
Fren balataları, aracı yavaşlatmak veya durdurmak için rotora bastırmaktan sorumludur. Yavaş yavaş, bu pedler yıpranabilir ve zayıflayabilir.
Böylece, fren kaliperi rotor ile uygun bir temas kuramaz ve kaliperde aşırı sertliğe yol açmaz.
Yırtılmış yağmur botu
Yırtılmış piston botu
Ayrıca, bir araç tekerlekleri, lastikler ve frenler, bir miktar kir ve kir biriktiği yerdir. Kaliper piston botu yırtılırsa, kir ve enkaz piston gövdesine girebilir ve pistona ve gövdesine ovalayabilir.
Bu, kaliperin iç bileşenleri üzerinde aşırı aşınmaya neden olabilir ve sonunda piston hareketini bozabilir. Bazı durumlarda, piston muhafazada bile sıkışıp kalabilir.
Aşınma
Araç korozyonu cıvataları zayıflatabilir ve zamanla başarısız olmalarına neden olabilir. Nem, tuz veya diğer aşındırıcı maddelere maruz kalma nedeniyle korozyon ortaya çıkabilir.
Ek olarak, korozyon yaş, aşınma ve yıpranma nedeniyle ortaya çıkabilir.
Aşırı sıkıcı
Cıvatalar önerilen tork spesifikasyonunun ötesine sıkıldığında, kırılgan olmalarına ve kırılmaya eğilimli olmalarına neden olabilir.
Bu, insan hatası veya uygunsuz araçların kullanımı nedeniyle ortaya çıkabilir.
Cıvataların aşırı sıkılması, kaliperi de yanlış düzenleyerek kırık cıvatalarla sonuçlanabilir.
Özellikle, araba freni ısındığında ve hızlı bir şekilde soğuduğunda, cıvatalardaki çatlaklar görünecek ve daha geniş olacaktır.
Kırık kaliper cıvataları ile nasıl başa çıkılır?
Ardından, kaliperin serbestçe hareket etmesini sağlamak için kaliper slaytlarına, pimlere, pedlere ve pistonlara bir yağlayıcı uygulayın.
Son olarak, frenlerin düzgün çalıştığını ve kaliperin artık ele geçirilmediğinden emin olmak için aracı test edebilirsiniz.
Kaliper onarımın ötesinde hasar görürse veya sabitlenemezse, kaliperi yenisiyle değiştirmeniz gerekir.
Fren balataları, rotor, fren hortumu, piston, yağmur botu ve piston botunun da hasar görmüşlerse değiştirilmesi gerekebilir.
Kaliper cıvatalarını gevşetin
SSS
Kaliper cıvataları arasında önerilen mesafe nedir?
Kaliper cıvataları, güvenli kalmak için önemli miktarda tork gerektirir. Örneğin, Autozone cıvatalara 113 pound-feet tork uygulanmasını önerir.
NASA'ya göre, bir sürücü genellikle çıplak ellerini kullanarak yaklaşık 15 pound-feet tork uygulayabilir.
Çözüm
Kaliper cıvatalarının kırılmasına ne sebep olur ? Sıkışmış bir kaliper cıvatası, düşünmeniz gereken ilk şeydir, ancak diğer sorunlar oyunda.
Bu sorunları çözmek için hasarlı parçaları değiştirebilir, kaliper cıvatalarını gevşetebilir ve daha fazla hasarı önlemek için aracınızı düzenli olarak koruyabilirsiniz.