Fren yaparken daha önce gürültülü bir gürültü duyduysanız, bunun ne kadar şaşırtıcı ve sinir bozucu olabileceğini bilirsiniz. Tonlarca suçlu bu engele yol açabilir. Ve her biri farklı çözümler gerektirir.

Çevrimiçi olarak binlerce gönderi ile gergin hissetmek yerine, bir oyun değiştirici olabileceği için bu yazıyı okumalısınız.

Okuduktan sonra, daha sonra ne yapmanız gerektiğini bileceksiniz, DIY veya otomotiv onarım hizmetini ziyaret edeceksiniz.

Kapalı gidiyoruz!

Frenlenirken gürültü gıcırdatmak: Neden?

da fren yaparken arabanın önünden gıcırdayan gürültü ile sonuçlanır.

Eğer tecrübeli bir sürücü iseniz, muhtemelen bunu zaten biliyorsunuzdur, ancak bir acemiyseniz, 20.000 mil ulaştığınızda fren balatalarının incelenmesini veya değişmesini öneririz.

Ana bileşenlerinin sert demir ve grafit olması nedeniyle, bu parçalar çok az sürtünme sunar ve herhangi bir zamanda giyilebilir.

Kötü kaliteli fren ayakkabıları veya fren balataları

Düşük fiyatlar nedeniyle, bazı sürücüler parçalarını ucuz fren balataları ile değiştirerek ekonomikleştirmeye çalışırlar.

Bu düşük maliyetli olanlar çoğunlukla standart dışı kalite bulur ve aşağıdaki gürültü türleriyle sonuçlanır:

  • Herhangi bir bileşen kırıldığında fren ayakkabılarının gürültü yapması normal bir uygulamadır.
  • Kötü kaliteli fren ayakkabılarının , düşük hız frenlenirken gıcırdayan bir gürültü oluşturulması da dahil olmak üzere çeşitli potansiyel sorunlara yol açan çeşitli üretim hataları veya kusurları vardır.
  • Çarpık arka rotorlar veya disk rotorları, üretim kusurları ve yanlış ölçümler fren balatası performansını olumsuz etkileyebilir.

Kırık Rotor Diski

  • Kötü rotor diski titremeye ve sadece bir yönde, özellikle düşük hızlarda sapmaya başlayacaktır.
  • Yetersiz yağlama

    Tüm sürücüler, fren yağı gibi yağlayıcılar kullanıp kullanmayacağı konusunda genel bir fikre sahiptir. Düşük hızlarda fren yaparken, genellikle fren gıcırdatma gürültüsünü oluşturur.

    Genellikle, fren yağı gibi yağlama yağları yetersiz veya kullanılamadığından, bir durak yavaşlarken garip gıcırtılı fren sesleri duyulabilir.

    Yağlama vidaları, somun cıvataları ve diğer elemanlar beklenmedik araba seslerine neden olabilir.

    Bu, normal bakım uzun bir süre, tipik olarak uzun süreli seyahat dönemlerinde ihmal edildiğinde ortaya çıkar.

    Hasarlı Şimler

    Fren gıcırtısını azaltmak için kaliperler ve fren balataları arasına şimler (ince kauçuk şeritler veya metal bir yapıştırıcı) takılır. Zamanla, bunlar genellikle kırılır veya yıpranır.

    Frenleme sırasında ortalamadan daha fazla gürültü kolayca fark edilir.

    Fren yaparken gıcırdayan sesin yanı sıra, metal şimlerle aynı anda net öğütme seslerini duyabilirsiniz. Bu, şimler rotora ovaladığında gerçekleşir.

    Aşınma veya hasar belirtileri gösterirlerse, şimlerinizi yakında değiştirin.

    Arabayı çok uzun süre park et

    Fren rotorlarında pas frenleme sırasında gıcırdatmayı ve gürültülü frenlere çarptığınızda öğütme sesi tetikleyecektir.

    Arabayı yağmurda veya nemli bir otoparkta çok uzun süre bırakırsanız, parçaları aşınır. Fren pedalını pas rotorları veya çarpık rotorlarla uyguladıktan sonra gıcırdatma sesleri ortaya çıkabilir.

    Rotor kapağı ve fren balataları arasındaki sert parçacıklar

    Yetersiz bakım, otomotiv sorununun bir başka yaygın kaynağıdır.

    Bir araç, kırsal bir konum gibi tozlu bir ortamda uzun bir süre sürerken, fren balataları sert, tozlu parçacıklarla kirlenebilir, frenleri aniden ve düşük devirlerde uygulanırken yüksek sesle gıcırdayan bir sesle doruğa ulaşabilir.

    Yolda bir çamur yamasına çarptığınızda, çamurun zor parçalarının fren balatalarına veya rotor diskinin hemen yanına yerleşeceğini belirtmek güvenlidir.

    Düşük hızda fren yaparken gıcırdayan gürültü nasıl düzeltilir?

    Buna girerken rotorlara bir göz atın. Bozulma ve çatlaklar olup olmadığını kontrol edin. Hiçbiri yoksa, alarm için bir neden yoktur.

    Şimler şimdi denetlenmelidir. Kırık şimler nadirdir, ancak bunlardan herhangi biri kırılırsa, onları hemen değiştirin. Son olarak, gerekirse, kaliper vidalarını ve cıvatalarını yağlayın.

    Artık bir şeyler aramayı bitirdiğinize göre, gürültüyü ortadan kaldırmak için bir plan geliştirmeye başlayabilirsiniz. Herhangi bir hasar veya aşınma ve yıpranma görürseniz bu parçaları değiştirin.

    Fren balataları parçalandıktan sonra, tüm fren tozunu ve enkazını çıkarmak için fren temizleyin.

    Parçaları yeniden monte ederken nemlendirme macunu ekleyin. Frenler tekrar uygulanmadan önce macun kuruması için birkaç saat gerekir.

    Düşük hızlarda fren yaptığınızda garip bir kükreyen sesin devam edip etmediğini kontrol edin.

    Evet ise, frenlerinizi bir uzman, bir fren servisi, bir otomobil mağazası veya bir otomobil bakım merkezi tarafından denetlemelisiniz.

    Gevşek Parçaları Bul

    Bu şekilde, frenlerin öğütme gürültüsü oluşturmasını ve kullanıldığında titreşmesini durdurur.

    Nemlendirici macun uygulayın

    Frenleme sırasında gıcırdama ve inleme sesleri, fren sistemlerinden aşırı titreşim ortaya çıkarabilir. Bu amaçla, eksik cıvataları, kırık klipsleri ve şimleri ele aldıktan sonra nemlendirme macunu kullanın.

    Su bazlı ürün, fren parçalarından çıkan titreşimleri ve seslerin durdurulmasında yardımcı olabilir.

    Bu malzemenin ince bir tabakasını kaliper pistonu ve ped arasındaki fren balataları metal kısmına uygulayın.

    Belirtildiği gibi, fren ünitesini yeniden monte etmeden önce, macun en az 2-3 saat kurumaya bırakın, tercihen daha uzun. Kuru olduğunda, daha yoğun ve daha koyu renkte olur.

    Fren balatalarını veya fren ayakkabılarını inceleyin

    Fren rotorunu kontrol edin

    Fren rotorları, arabayı dikkatsiz bir şekilde sürmesi ve fren balatalarının yanlış değiştirilmesi nedeniyle hasar görebilir. Fren rotoru çarpık olduğunda, fren balatanız sıçrayacak ve hareket edecek.

    Rotor yüzeyi son derece pürüzsüz olmalıdır. Bu nedenle, aşınma berbat değilse, rotorların yüzeyi pürüzsüz hale getirmek için parlatmanız gerekebilir.

    Herhangi bir işlemeden önce, rotor kalınlığı da fren güvenliği uğruna kontrol edilmelidir. Aşırı aşınma, tam bozulma veya yetersiz kalınlık için rotor replasmanı acilen gereklidir.

    Ekstra Çek

    Güvenli bir şekilde durma konusunda, fren sıvısının tıpkı diğer sıvılar gibi sık sık kontrol edilmesi gerekir. Her üç ayda bir seviyesini inceleyin ve gerekirse daha fazlasını ekleyin.

    Ayrıca, fren sıvınızı her iki yılda bir veya 30.000 mil değiştirin, hangisi önce gelirse.

    Fren diskleri, birkaç farklı değişkenden etkilenen değişken bir raf ömrüne sahiptir. Genellikle nasıl sürdüğünüze ve sık sık olduğunuz yollara bağlıdır.

    Böylece, yalnızca fren disklerinizi ne sıklıkla değiştirmeniz gerektiğini varsayabilirsiniz.

    Genel olarak, fren disklerinin düzenli muayene ve değiştirilmesi gerekir. Standart fren diskleri size yaklaşık 100.000 mil hizmet verebilir.

    Gerekirse fren balatalarınızı değiştirin. Her 50.000 milin değiştirilmesi için harika olabilir. Yanlış bir şey tespit ettikten sonra, rotorlarınızdaki onarılamaz hasar meydana gelmeden önce bunu daha erken yapın.

    Sürüş sırasında frenleme sorununuz olmadığından emin olmak, frenlerinizi mükemmel durumda tutmak kadar basittir.

    SSS

    Seramik fren balataları ne kadar sürer?

    Seramik ürünler daha maliyetlidir ve genellikle üst düzey araçlarda kullanılır. Bu iyi dayanıklılık yüksek maliyetine katkıda bulunur.

    Bir dizi seramik fren balatasının ortalama ömrü 75.000 mil. Öte yandan, organik olanlar 30.000 ila 50.000 mil sürebilir.

    Fren balataları için en iyi malzeme nedir?

    Seramik fren balataları araba değiştirmeleri için en çok satandır. Yüksek sıcaklıklara, sessiz ve paslanmaya dayanıklıdırlar. Ayrıca, organik fren balataları aranan bir alternatiftir.

    Yeni bir disk frenine ihtiyacınız olduğunu ne zaman biliyorsunuz?

    Fiziksel inceleme bunu doğrulamak için en basit yaklaşımdır. Bütünlüğünü sağlamak için fren disklerini dış cepheyi inceleyin. Diskin üzerinde pürüzsüz bir yüzey mi yoksa oluklar olup olmadığını kontrol edin.

    Frenler uygulanırken gıcırtılı bir gürültü, fren disklerinin giyildiğini veya başka türlü yapılması gerektiği gibi performans göstermediğini gösterir. Frenleri giyerken, aşırı titreşim de olacaktır.

    WD40'ı frenlerime püskürebilir miyim?

    Endnotes!

    Fren yaparken gıcırdayan gürültü, araba için bir risk, bozulmuş bir parça veya sadece bir yaş belirtisi gösterebilir.

    Bu sorunun altını bilerek, kendinizi ve aracı potansiyel hasar ve güvenlik tehlikesinden yastıklayabilirsiniz.

    Yeterli bilgi ve araçlarla, sorunu giderebilir ve arabanızın sorunsuz ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

    Bu gönderiyi diğer araba sahipleriyle de paylaşmayı unutmayın!