Bryans garaj ekibi, deneyimli sürücülerin çoğunun dizel partikül filtreleri kavramına yabancı olmadığından emindir.
Yine de, birçok yeni gelen ilk sürüşleri sırasında hala aşırı derecede fazla, bu da uzun vadede araçları için ciddi sonuçlar bırakabilir!
Bu, bu cihazın ilgili her yönüne ışık tutmayı amaçlayan bu anlayışlı kılavuz yapmamızın nedeni budur.
Peki ne yapar ve dizel partikül filtre uyarı ışığı açıldığında ne anlama geliyor?
Cevapları göz kırpmasıyla alacaksınız. Daha fazlası için kaydırmaya devam edin!
Dizel partikül filtreleri (DPF) nasıl çalışır?
Dama tahtası desenlerinde düzenlenen bu uçlar, sürgün içeren egzozlarınızı filtrelenmiş gözenekli duvarlardan geçmeye iter.
Daha spesifik olarak, parçacıklar tüm işlem boyunca filtre gözeneklerinde ve duvarlı kanalların üstünde sıkışıp kalırlar.
Petek yapıları nedeniyle, basınç kayıplarını keserken büyük filtrasyon alanları sunarlar. Bu başarı onları bugünlerde çoğu DPF uygulaması için duvar akışı filtrelerinin ticari standardı haline getiriyor!
Peki tüm bu süreç tam olarak nasıl gerçekleşiyor? Her şeyden önce, kurum parçacıkları, ön ucu geniş açık olan ve arka uçları tıkalı olan giriş kanallarınıza sıkışır.
Her filtrenin her inç (veya cpsi) için yüzlerce hücre/kanalı vardır, 200 cpsi en çok kullanılan.
Bu kanalların% 50'si önden takıldığından (geri kalanı geri takılıken), bu sadece% 50'si kül veya kurum toplayabilir.
Daha basit bir şekilde, sadece giriş kenarlarından erişilebilen kanallar kirli egzoz akışlarına karşı savunmasızdır, çıkış kenarlarından gelenler temiz kalır.
Petek tasarımı ve küçük boyutlu gözenekler göz önüne alındığında, DPF'ler kolayca% 99'dan fazla tuzak verimliliği elde eder, hiçbir kül veya görünür kurumun filtre duvarlarından geçemeyeceğini garanti eder.
Peki ya çıkış kanallarınızda hala kurumlar görüyorsanız? Bu sadece bir şeyi gösterir: arabanız filtre arızaları yaşıyor.
2. Filtrasyon Rejenerasyonları
Kurum birikiminden gelen filtre basıncı düşüşlerini kesmek için, DPF'ler mevcut kurumları yakan (veya oksitleyen) bir işlemle yenilenecektir.
Rejenerasyon prosedürleri iki geniş kategoriye ayrılır, ancak çoğu uygulama ikisini de birleştirmeyi sever.
Bu çoğunlukla düşük sıcaklıkta egzoz operasyonu (düşük hız/yük/boş çalışma döngüleri gibi) yaşayan ekipman veya araçlar için geçerlidir.
Aktif rejenerasyon
Aktif rejenerasyonlar, egzoz sıcaklığını gerekli oksidasyon seviyesine yükselten egzozlara ekstra ısı gerektirir - egzozların fazla oksijen yardımıyla.
Oksijen kurum yanması en az 1000F'den (veya 550C) daha fazla olmalıdır
Bu yüksek sıcaklıklar normal motor işlemlerinde meydana gelmediğinden, deneyimli mekanik bu sıcaklıkları artırmak için aktif olarak çok sayıda strateji kullanır.
Bir durum, dizel brülörlerin tüm egzoz istila eden DPF'leri ısıtmak için dahil edilmesidir. Başka bir örnek, dizel yakıtı yakan ve filtrelenmiş ısıyı yükselten DOC'dur ( dizel oksidasyon katalizörleri ).
DOC kullanımı ayrıca, yukarı akış yukarı veya silindir içi yöntemlere yerleştirilmiş DOCS egzozuna monte edilmiş bir hidrokarbon duba/yakıt enjektörü ile gerçekleştirilen ekstra dizel egzoz yakıtına ihtiyaç duyar.
Diğer aktif rejenerasyon formları mikrodalga fırınlar, plazma brülörleri ve elektrikli ısıtmadır.
Pasif yenilenme
Adın ima ettiği gibi, bu işlemin yenilenme prosedürü için ekstra enerjiye ihtiyacı yoktur.
Aksine, NO2 varlığında, 481F ila 751F (251C ila 401c) daha düşük sıcaklıklarda gerçekleşebilen kurum oksidasyonuna bağlıdır.
Katalizörler, egzozlardaki NO'yi NO2 olarak değiştirmek için kullanılır, bu da reaksiyon kolaylaştırması için değerli metalleri gerektirir (Pt - Platinum gibi). Bu nedenle, sistem maliyetinin pahalı olabileceğine şaşırmayın.
Nadir koşullar altında, katalizör kaplamaları doğrudan DPF'lere, katalize edilmiş DPF'lere (C-DPF'ler) veya DOC'lara uygulanır.
Daha da şaşırtıcı olan bazı ticari sistemler, daha iyi verimlilik için hem C-DPF hem de DOC'u birleştirir.
Kısacası, tüm işlem NO2 üretir ve standart araç veya motor çalışması sırasında gerçekleşen sıcaklıklarda artışları oksitler.
İşler iyi gider ve pasif rejenerasyon çok az zaman alırsa, aktif rejenerasyona bile ihtiyacınız yoktur.
Bununla birlikte, şimdiye kadar bildiklerimizden, düşük sıcaklık işlemi genellikle çok fazla zaman harcar (örneğin: düşük yük/boş çalışma), özellikle soğuk havalarda, bu yüzden aktif rejenerasyon hala önemli bir rol oynayabilir.
Yine de, aktif olanlar olmadan pasif rejenerasyon üretmek için herhangi bir alternatif var mı? Neyse ki, evet! Bu durumlarda, yüksek TEMP işlemi pasif yenilenme oluşturmak için düşük TEMP olanları destekleyebilir.
Dizel Partikül Filtresi Uyarı Işığı Sorunları
1. DPF ışığı açıldığında ne anlama geliyor? DPF Işık Anlamı
Filtredeki kurum seviyeleri belirli bir ölçüte ulaştığında (genellikle%45 civarında), motorunuz bunları azaltmaya çalışır ve başarısızlık durumunda sizi bilgilendirmek için DPF rejenerasyon ışığını açar!
Sürüşe devam ederken, otomobil bilgisayarı filtre içindeki kurum seviyelerini izleyerek rejenerasyonun bir zorunluluk olup olmadığını belirleyecektir.
Bu şekilde, sistem kurumun boruların içinde biriktiğini size bildirebilir.
Ve görmezden gelmeye karar verirseniz ne olacak? Yasa, aracı bilgisayarınız sabit tutmak için gevşek mod haline gelene kadar birikecektir.
Bu mod hızınızı kısıtlar ve genel olarak sürüş performansını engeller!
2. İlk etapta onları açan nedir?
3. Dizel Partikül Filtresi Uyarı Işığı - Nasıl Düzeltilir
Yani evet - bize sormak yerine, DPF ışığı ile ne kadar sürebilirsin? , sorunları hemen çözmelisiniz.
4. DPF'lerinizi ne sıklıkla değiştirmelisiniz?
Birçok farklı otomobil modeli mevcut olduğundan iyi bir tahmin çıkarmak zor.
Bununla birlikte, ağır hizmet döngüleri ve sık duraklara sahip normal otomobiller veya kamyonlar DPF'lerini her 100.000 milde bir temizlemelidir.
Daha az şiddetli döngülere sahip olanlar için, 200.000 mil veya 250.000 mil kadar beklemek sorun değil.
Bu arada, 11-14 litrelik motorlara ( Sınıf 8 ) sahip kamyonlar 250.000 mil hayatta kalmalı ve DPF'nin değiştirilmesi olmadan kolayca 400.000 hatta 500.000 millere ulaşmalıdır.
Tabii ki, kilometre ve saatler hala görev döngülerinize güveniyor.
Yani, genel olarak, arabanızı nasıl kullandığınız, temizliğin gerekli olup olmadığına karar verecektir! Düşük kılıf, temiz ve iyi dizel, daha uzun ömürlülüğün anahtarıdır.
5. DPF'lerin yerini almanın maliyeti nedir?
Ancak bu, hizmet uzmanlığına, becerilerine ve seviyelerine bağlı olarak da değişebilir.
Pek çok dükkan DPF değiştirme düz görevler olarak sunulmuyor. Ayrıca aşağıdakilere dayanarak suçlamalar talep ederler:
- Model ve yap
- Satış sonrası DPFS veya OEM'ler kullansanız da
- Yeniden kurulumun yanı sıra hizmet aralığı
- Filtrelerinizi temizlemeniz gerekip gerekmediği
- Ateşleme, yakıt karışımı, motor zamanlaması, et cetera ile ilgili sorunlar.
- Araç için geçmiş kontrolü tamamlayın.
- Basınç ve sıcaklık sensörleri ile ilgili teknik problemler (değiştirmelere de ihtiyaç duyabilir).
Çözüm
Bu makale, Arabalar Gösterge Tablonuzda Dizel Partikül Filtre Uyarı Işığının Neden yanıp söndüğünü ve ayrıca uygun çözümleri sağladığını tartıştı.
Sık sık değiştirmeyi ve sürüş gezileriniz sırasında nasıl çalıştıklarını izlemeyi unutmayın!
Diğer otomobil filtreleri hakkında daha fazla rehberlik için web sitemize göz atmaya devam edin!